小瑟 發表於 2023-8-7 21:44

Samsung HW-Q990C 11.1.4 旗艦 Soundbar提升了什麼?22個單元讓Do...

Samsung HW-Q990C 11.1.4 旗艦 Soundbar提升了什麼?22個單元讓Dolby Atmos影院感更震撼!

今代 Q990C都係有 11.1.4ch 的旗艦級 Soundbar,包括 11 個前置和環繞聲道、1 個超低音聲道以及 4 個向上發射聲道,可以輸出 Dolby ATMOS 和 DTS:X 等音效技術,除了強大的聲道配置外,HW-Q990C 自家已經有多種聲效模式,如 Surround Sound expansion、Game Pro、Standard 和 Adaptive,讓玩家們可根據不同需求調整音效。但究竟今代SAMSUNG Q-series HW-Q990C對比上代有什麼樣的改變?? 有幾大提升?? 小瑟就用25分鐘同大家逐一實測啦!!{:1_338:}

https://youtu.be/Oh2BuK5ThTE

lung12201220 發表於 2023-8-8 14:42

小瑟請問
我睇完條片都唔見你有提佢有Auto EQ,我記得990b有,係咪冇左個Auto Q?

小瑟 發表於 2023-8-8 18:53

lung12201220 發表於 2023-8-8 14:42
小瑟請問
我睇完條片都唔見你有提佢有Auto EQ,我記得990b有,係咪冇左個Auto Q? ...

今次APP內唔多見呢個功能, 佢應該用左 Adaptive 去REPLACE佢呢~

lung12201220 發表於 2023-8-8 20:24

小瑟 發表於 2023-8-8 18:53
今次APP內唔多見呢個功能, 佢應該用左 Adaptive 去REPLACE佢呢~

謝謝回覆🙏

mc0612 發表於 2023-12-5 19:18

請問如果想換其他hdmi線駁電視(samsung qn-900c)有冇推介?
抑或用返原裝hdmi線就足夠?

阿定 發表於 2023-12-7 09:42

mc0612 發表於 2023-12-5 19:18
請問如果想換其他hdmi線駁電視(samsung qn-900c)有冇推介?
抑或用返原裝hdmi線就足夠? ...

轉用靚線當然更好,但好多靚聲個頭都太大,條線又太硬,屈入去有點難,你有無話預幾錢budget?

mc0612 發表於 2023-12-7 14:07

阿定 發表於 2023-12-7 09:42
轉用靚線當然更好,但好多靚聲個頭都太大,條線又太硬,屈入去有點難,你有無話預幾錢budget? ...

多謝提醒先🙏🏼 如果只係$500-$1000價位的同原裝線分別大唔大呢?例如Monster M3000 / FIBBR Snowflake?
或者平啲嘅搵到隻Zeskit X-Tech,個頭比較細

阿定 發表於 2023-12-7 15:35

mc0612 發表於 2023-12-7 14:07
多謝提醒先🙏🏼 如果只係$500-$1000價位的同原裝線分別大唔大呢?例如Monster M3000 / FIBBR Snowflake? ...

我自己都用緊 Monster M3000 比 Q990B用 ,性價比唔錯,點都會好過原裝線,FIBBR Snowflake 就未用過,如果你目的係只需要由電視機 eARC 回傳聲音比 990C 的話,可以考慮聲音向的HDMI發燒線,例如 audioquest 或 sound from heaven,不過最緊要都係有認證的 HDMI2.1,夠頻寬行得晒所有規格。

mc0612 發表於 2023-12-7 15:45

阿定 發表於 2023-12-7 15:35
我自己都用緊 Monster M3000 比 Q990B用 ,性價比唔錯,點都會好過原裝線,FIBBR Snowflake 就未用過,如 ...

明白了~ 多謝師兄的建議,咁我搵你介紹的2個牌子研究下先. 😊
頁: [1]
查看完整版本: Samsung HW-Q990C 11.1.4 旗艦 Soundbar提升了什麼?22個單元讓Do...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。