設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: alleelarry

[討論] 「大作」與「小品」,你睇定唔睇?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-3-14 22:54
看來我們一起看電影的話,完場一定唔會哎交,
Win7的速成,《按住Z,再按U,》按住Z,再按V , ...

其實我朋友堆當中, 其中一人同我某類型的電影的品味是完全相反的, 所以佢話好睇時我就唔去睇, 佢話悶我都知好睇快快手去買飛, 咁多年來都仲work~~

ps: 佢都知呢件事, 佢話"最緊要幫到手~~~XD"

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2015-3-14 23:31
其實我朋友堆當中, 其中一人同我某類型的電影的品味是完全相反的, 所以佢話好睇時我就唔去睇, 佢話悶我都 ...

好奇一問:《變形金剛:殲滅世紀》有咩睇法呢?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-3-14 23:41
好奇一問:《變形金剛:殲滅世紀》有咩睇法呢?

我覺得OK不過我唔會睇第2次. 我細個有睇開變形金剛卡通, 所以電影都會睇. 個人來說覺得只有第一集比較好睇.
唔知佢地個劇本係一集寫完先再諗下一集講咩定點, 我覺得好多時新一集會無啦啦推翻晒上一集講的事情. 例如第一集明明講文哥佢飛唔走先要留在地球, 但第4集又可以無啦啦完場衝上太空...第3集sentinel 明明約megatron去地球傾, 點知一個就18XX年前已經到仲被冰封, 而sentinel遲足2百年先至到仲要撞埋機, 都唔知佢地2個攪乜...

成個電影系列我覺得只係視覺比較好. 故事就麻麻地, 甚至前後矛盾...如果有新一集都會照睇, 不過就真係只會睇一次就算

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2015-3-15 00:28
我覺得OK不過我唔會睇第2次. 我細個有睇開變形金剛卡通, 所以電影都會睇. 個人來說覺得只有第一集比較好 ...

十分同意「我覺得OK」!

作為一套不斷延續的電影,它已經處理得十分不錯!

再問一套,《超越潛能》又點睇呢?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-3-15 00:49
十分同意「我覺得OK」!

作為一套不斷延續的電影,它已經處理得十分不錯!

《超越潛能》我覺得個故事設定上唔錯, 不過細節上令佢太難令人信服, 因此成個故事怪怪的咁.
等於有一套其實我都喜歡的《In Time》, 其實佢想講的野好值得思考, 不過就因為d細節令到故事好唔合理 (例如如果金錢=時間=生命, 有咩理由可以手掂手就可以搶走對方d錢...提款無卡都要密碼吧~)  《超越潛能》就係有種over o左的感覺, 太誇張講到d nano machines勁到無倫咁...

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2015-3-15 01:08
《超越潛能》我覺得個故事設定上唔錯, 不過細節上令佢太難令人信服, 因此成個故事怪怪的咁.
等於有一套 ...

《潛逃時空》印象中都係唔太收得,與《超越潛能》同樣設定精彩,只是導演或者剪接未有好好處理,至少沒有給我倆列入爛片之列。

禁止發言

電影版揸fit人

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

jayjay 發表於 2015-3-15 18:28
Nope, you're wrong.
IN TIME was a boxoffice success but TRANSCENDENCE was a financial failure.

I meant the FEELING, not the FIGURE.

FIGURE IS ALWAYS A FIGURE ONLY, MEANS NOTHING TO ME BUT YOU. FINANCIAL FIGURE FAILURE DOESN'T MEAN THE FILM IS NOT GOOD ENOUGHT, I.E., T4'S FIGURE IS REALLY GOOD, HOWEVER, YOU DON'T THINK IT IS GOOD, RIGHT!?

I LOVE TO TRUST MY INSTINCT RATHER THAN THE FIGURE PROVIDED BY SOMEONE, THIS IS A LEVEL YOU CANNOT UNDERSTAND RIGHT NOW!

禁止發言

電影版揸fit人

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

jayjay 發表於 2015-3-15 22:42
I thought you were talking about the boxoffice haha, that's why I showed you the figures.
Of cours ...

版主的眼光很明顯不及 Jayjay版友的高層次,但我還是鍾情個人感覺,給自己點唱:

ALAN TAM 的《一首歌一個故事》

我仍是我 縱使歲月如飛 仍是我 仍是我 亦有喜 亦有悲 ……