設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jayjay

[~ 原創影評 ~] 《復仇者聯盟2》AVENGERS: AGE OF ULTRON ~ What a disillusion!!!

1萬

白鑽玩家

老而不

mdo 發表於 2015-4-26 12:02
原本導演第一cut是三小時半,因太長變成現在上畫二小時半版本,所以出碟時三小時或更長絕不出奇 ...

講起長電影, 最近期的就是<魔戒>.
唔知會不會學魔戒出一大盒box set 的DVD / bluray movie?
魔戒的一大盒DVD真是好經典.

故事中有不少地方好似斷斷下, 或者補回之後會好D?

又者回想一下以前的長電影,
好似<賓虛>, <十誡>, <Lawrence of Arabia>中間有個小休時間, 可以去去廁所, 甘就好了.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

窮鬼

小弟講吓自己對呢套戲睇法
今集復仇者似乎太過貪心,角色太多,角色互動同衝突寫得無咁好
奧創變奸變得太快,開頭以為會有事件發生令佢諗嘢變得激進{:9_424:}
角色描寫…如果話奧創係以iron man為原型,咁可以話係iron man反面
似乎得iron man心理寫得比較深入
其他人雷神、黑寡婦俾紅女巫控制思想,勾起佢哋陰暗面
寫得太短,變型俠醫心理講得太少
成套戲最唔滿意紅女巫,吹得太勁(唔知原著係咪真係咁把炮)
連雷神都唔夠佢嚟

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

禁止發言

電影版揸fit人

I've just bought the tickets for next week, this time, I'll watch it with my buddies!

評分

Nolan + 10 + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

粗人敵卡 發表於 2015-4-26 17:01
奧創變奸變得太快 ...

今集雖然角色比較多,但係係有必要的。
因為有好多角色都會喺下年嘅CIVIL WAR出現,導演咁做係為咗鋪路。
當然啦,導演因為能力不濟先搞到套戲大插水!

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

粗人敵卡 發表於 2015-4-26 17:01
奧創變奸變得太快 ...

變型俠醫好似無拍過佢見到D咩野. 人人都有(除了hawkeye因為一早知紅女巫出場而KO佢左)
猶如你說得對, 這之的劇本是心大了一點. 只是如果中間斷開會被人話 "吓? 甘就一套?"
我覺得佢是預觀眾對中間的各角故事有追看而拍, 對中間的各角色的事有一定的認知. 而不是預只看了第一集而去看第2集.
成個故事是典型的原素都加入了, 只是打得多又有好多串嘴位置令大家唔覺.

第3集一定有, 只是拍得好唔好是另一回事, 而且難度幾高.
有iron man 是可以睇下串嘴,
有thor是可以望下呢個神落入人間的反應,
有隊長就可以睇下75年前的世態觀, 自我認同. (我覺得佢接受21世紀太快了. 75年前有電報, 78轉黑膠, 收音機, 蘇聯, 突然變左iphone 6 + ...)
只睇太多串嘴戲就太無聊了....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

jayjay 發表於 2015-4-26 20:09
今集雖然角色比較多,但係係有必要的。
因為有好多角色都會喺下年嘅CIVIL WAR出現,導演咁做係為咗鋪路。 ...

唔知Vision會不會在CIVIL WAR出現?  Vision 或者可以自己開一部?
還是好音樂最好.

禁止發言

電影版揸fit人

kl122002 發表於 2015-4-26 20:18
唔知Vision會不會在CIVIL WAR出現?  Vision 或者可以自己開一部?

應該會,因為Elizabeth Olsen已經講咗佢會喺CIVIL WAR繼續飾演Scarlet Witch。而且AVENGERS 2 結局已經講咗Avengers重組,
由美國隊長擔旗同黑寡婦,Falcon, Scarlet Witch ,War Machine 同Vision組成新嘅聯盟

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

kl122002 發表於 2015-4-26 20:18

我上年已經開咗有關CIVIL WAR嘅post
你可以入去睇下演員名單
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ghlight=civil%2Bwar

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

漫畫中vison同scarlet witch最後有結婚生仔的~ (唔好問點解機械人可以生仔~)
但佢頭是用了infinity gem 的其中一粒, 我反而想知thanos去搶回6粒石時, 咪會"殺死"vision? 但如果搶唔晒又唔好睇呢.

依家avengers有o左新lineup, 唔知會係邊套電影出現同出現幾耐? 因為如果ironman又會在cap3出現, 咁其他隊員會點? thor應該會鋪"諸神的黃昏"故事吧~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Nolan + 10 + 10 精彩報告
jayjay + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

gashapon 發表於 2015-4-26 23:34
漫畫中vison同scarlet witch最後有結婚生仔的~ (唔好問點解機械人可以生仔~)
但佢頭是用了infinity gem 的 ...

嚟緊CIVIL WAR應該對成個MCU影響極深遠。你認為Captain會唔會死?

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽