設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 想講講(孤兒)同(殺人犯)既分別!有劇情。

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
剛剛睇左(孤兒),想講講同(殺人犯)既分別!有劇情。

兩套戲劇情好似,唔知邊套拍先,亦唔知有冇偷矯,或者可能真係咁矯。而我是睇(殺人犯)先。
首先講講兩隻套戲既細佬,(殺人犯)係一個細佬仔,而(孤兒)係細佬女,但孤兒個女仔年紀較大,演技亦較幼細。

劇情講兩個兒童同樣是孤兒,同樣是有不老証,當時睇(殺人犯)時,會覺得香港既兒童院點解會冇個女孩既記錄!
而睇(孤兒)就沒有這問題,一個俄羅斯來的小女,假記錄,我想如果(殺人犯)既男童交代是來自國內,可能比較合理。

(殺人犯)既男主角,城城身為警務人員,知道收養的兒子是凶手,竟然唔識拉佢,我當時在戲院睇,會諗,如果帶佢去醫院,乜都水落石出啦。
而(孤兒)講述養母曾有酲酒惡習,當養母知道養女有問題後,身邊所有人包括丈夫亦覺得是她自己因飲酒而生的問題!

兩套戲最大分別,(孤兒)由頭到尾,導演用拍攝手法拍出女孩由第一步踏入新家庭後,處心積累的犯案過程。
而(殺人犯)大部份時間,導演想觀眾玩999誰是凶手,而最關鍵的劇情,是兩位男主角以金田一方式用口述講10分鐘交代疑團!這亦是我覺得非常敗筆的另一原因!

當然,每套戲都有人支持,或者有人會較鐘意(殺人犯),但我個人而言,就較為接受(孤兒)導演:豪梅寇勒特瑟拉 Jaume Serra 的拍攝手法。

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
Ken704 + 10
HP2210 + 6

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

人好得意既, 細路仔講野加埋個樣你都信, 到人左之後人地只會住你既成長紀錄同習慣, 所以呢兩套戲既編劇幾好, 可惜既係, 殺人犯中我覺得城城既演技over左, 過份刻意將自己既角色突出, 雖然到個 小朋友解開謎底時會嚇一跳, 但另一個感覺就係城城呢個角色好多餘  

相反孤疑將個故仔好平坦咁做落去, 雖然起伏不大, 但做得陰森同突如其來既效果, 一路睇係會知道個女仔就係真兇, 但佢捉到大人對小朋友呢種心態, 所以結局都算完滿小小地結束.....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

可唔可以講下孤疑另一個ending係點?thanks

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

可唔可以講下孤疑另一個ending係點?thanks
elvisoph 發表於 2009-12-13 21:47

冇咩特別,講個女仔打扮到好靚咁等人拉,,

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得娛樂性重要D,劇情有多少反駁難免,聽古唔好駁古,

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

tennishk兄分析得好好,我主觀上覺得港片抄橋多些〔當然無証據,但那些突兀的場口顯然是舖排不足引致"硬着陸"。〕

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我覺得娛樂性重要D,劇情有多少反駁難免,聽古唔好駁古,
成龍大哥 發表於 2009-12-14 00:34

當然,但當兩套戲無論劇情、人物也極為相似時,就難免另人作出比較。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我覺得孤兒有個優點亦係缺點,就係個女仔唔會長大,但係其實佢都係有老化到,佢係靠化妝既(有皺紋同牙黃哂),唔好既地方就係個女仔點樣可以化到咁後生呀. 同埋佢只係唔長大,唔係長生不老.冇可能冇老化.殺人犯就係犯左呢個錯處,佢唔應該話到佢係咁細個.

p.s我上星期四睇,星期六嚮csw見到乞兒仔.

黃金玩家

我睇完<孤疑>覺得非常好.
睇完<殺人犯>覺得好離譜.

黃金玩家

我睇完覺得非常好.
睇完覺得好離譜.
stephenchiu 發表於 2009-12-14 22:58

同意.兩部比較,真係一天一地.淨係睇孤疑既小女孩主角既演技,已經值回票價.