設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Netflix/Disney+串流平台] Netflix 畫面光暗問題

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊Apple TV 4K 睇Netflix (Apple TV 4K ——-> AV amp ——-> TV). 以前由Apple TV 4K 至TV 都係用 HDMI 2.0.

前幾日將Apple TV 接AV Amp  換咗條魔獸 HDMI 2.1, 但發覺睇某1,2 部Netflix 日、韓劇畫面會突然喑左少少2-3 秒,然後正常返,好快又暗返幾秒,不斷重複。呢2部劇只係HD, 唔係4K Dolby Vision 或HDR. 如果開咗電視既HDR+ 功能,一樣會突然暗dd 但冇咁明顯。

試過其他5,6 部Netflix 劇同電影冇呢個問題,睇Disney Plus Movie 同 YouTube 冇呢個問題,  用電視 Netflix apps 睇都冇呢個問題,電視係Samsung Q65F, 另外用電腦睇呢2部劇亦冇呢個問題,用以前條舊HDMI 2.0 冇呢個問題。

現在冇第二條HDMI 2.1 去代替魔獸,亦未買到第二條HDMI 2.1 代替AV Amp 去TV 條 HDMI 2.0

* 請問為何會突然暗左幾秒?是否條魔獸對於某d 劇或電影畫面頻率唔match?  定係條魔獸2.1 同後面AV amp去 TV 條HDMI 2.0 唔夾,對於某d 戲會出現光暗問題?  thx

黑鑽玩家

可能是類似dynamic HDR的問題,我部電視睇HDR片就有這個問題。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Overnite007 發表於 2022-4-7 11:41
可能是類似dynamic HDR的問題,我部電視睇HDR片就有這個問題。

Ching:  我係電視開左 HDR時, 光暗問題冇咁明顯 (其實都有突然暗DD, 但冇咁明顯), 如果唔用HDR 就好明顯.

以前條舊 HDMI 2.0 冇呢個問題,  直至而家只係2部劇有呢個問題, 是否條魔獸2.1 唔夾2部劇畫面既頻率?  定前後HDMI 唔夾?  因為我Apple TV K 去 AV amp 用HDMI 2.1, 而AV Amp 去TV 用 HDMI 2.0

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

經高人指點後, 將Apple TV set 做 50 Hz 後已把問題解決 (本來set 60 Hz).

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

原來唔關Apple TV setting 60 Hz/ 50Hz 事,因為後來發現set 咗50Hz 有啲片都會突然光d 暗d. 真正原因係我部Samsung TV 有個HDMI Color mode, 唔知點解熄咗,Off 咗就會咁,而家每個HDMI color port On 咗佢就冇呢個問題了。