設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

PS5 HDMI 線應該點駁?

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新手一名,剛入4700,駁緊套5.1.4。主要用Netflex同Disney+睇電影同用PS5打機。小弟設備如下。

AMP: Denon 4700H
TV: LG 55K8500PC (有ARC無eARC)
L&R: KEF LS50
C: KEF XQ50C
FH+TR+SR: Definitive 600
Sub: SB1000

打算用HDMI接TV去AMP駁ARC睇電視/電影。想請教一下PS5應該照舊直入電視定係駁去AMP設定為bypass好? 設定bypass主要係諗任D細路自己開機打會簡單D。

PS5駁電視同駁AMP會有咩分別?

另外問有部Switch 如果駁AMP upscaling 分別大唔大?

謝謝

Michael

讚助版主

Hi homan272 ,

如果有家人用 PS5 打機的話,它直入電視而用 HDMI eARC (by pass) 回傳 X4700H 比較好,唔洗每次打機都開 AVM 。
PS5 直接插 X4700H 其本上是音質有點差別但不是很大。
Switch 本身是 480p ,就算升頻到 4K 或 8K 意義也不大,只是心理上會好一點。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-12-16 11:47

如果有家人用 PS5 打機的話,它直入電視而用 HDMI eARC (by pass) 回傳 X4700H 比較好,唔 ...

謝謝版主!

另外想再請教FH喇叭角度問題。排文睇過你之前嘅教學話FH喇叭水平角度要指向皇帝位企起身時頭頂嘅位置。想請問垂直角度需唔需要toe in皇帝位?

再問隻SW放疏化旁邊射向電視方向,一般黎講個phase是否由180度開始調整會正路D?

如果將來想駁隻藍牙DAC入4700聽sportify,比起直接手機無線駁4700嘅改進明唔明顯?

謝謝。

Michael

讚助版主

homan272 發表於 2022-12-16 13:40
謝謝版主!

另外想再請教FH喇叭角度問題。排文睇過你之前嘅教學話FH喇叭水平角度要指向皇帝位企起身時頭 ...

1. 正確的 Atmos 喇叭佈罝請參考 Dolby Installation Guideline 第 58頁 :  https://www.dolby.com/siteassets ... nes-121318_r3.1.pdf
2. SB1000 在疏化旁邊射向電視方向可以試 Phase  , 0度或90度,睇下邊個低音量多和實淨
3. 想駁隻藍牙DAC入4700聽sportify:
    Spotify 現在最多都是 AAC 256kbit/s ,不是無損音樂,得益不大,如果用 RCA cable 連接的話,用 Direct / Pure Direct 最少轉換。如果想用 Audyssey EQ 聽則會出現 ADC -> Audyssey 處 理-> DAC 出後級推喇叭,聲音會損耗。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-12-16 14:05

1. 正確的 Atmos 喇叭佈罝請參考 Dolby Installation Guideline 第 58頁 :  https://www. ...

謝謝版主,小弟獲益良多!

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-12-16 14:05

1. 正確的 Atmos 喇叭佈罝請參考 Dolby Installation Guideline 第 58頁 :  https://www. ...

版主你好! 又再有問題請教。

set 好咗部4700,睇電影ok但始終係AVR聽歌都係一般。

現計劃加部合併機推對LS50影音半分家。無睇錯嘅話Denon有幾部PMA (1700ne, 2500ne, A110)都有Ext Pre in可駁4700作為後級睇電視/電影。

如果無CD機,主要打算用iPad USB-DAC 入合併機駁LS50聽Apple Music lossless,以上三部PMA對於哩套訊源及喇叭設定係咪分別不大?

而以上三部PMA駁4700作為後級會唔會話好唔夾聲?

睇落1700同2500解碼及升頻部分好似差唔多,可唔可以理解為2500係比1700大力D但整體功能同音效係差唔多?

我相信我聽歌嘅設定同環境應該係用唔盡部A110。但考慮免除將來升級嘅誘惑都可能都會考慮A110。

謝謝!

讚助版主

homan272 發表於 2022-12-27 11:10
版主你好! 又再有問題請教。

set 好咗部4700,睇電影ok但始終係AVR聽歌都係一般。

在 USB-DAC 功能上,PMA-A110 是優勝於 2500 和 1700,擴音機部份也是 A110 最好的,是延續日本的 SX1 Ltd 放大電路。長遠來說 A110 是更佳投資產品。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-12-28 12:02

在 USB-DAC 功能上,PMA-A110 是優勝於 2500 和 1700,擴音機部份也是 A110 最好的,是延 ...

謝謝版主建議!已入手PMA A100,等緊配套線材到位就可以開工接駁。

想請教一下:
1. A100睇電影時作後級推一對LS50前置,係唔係只係需要用一對RCA線4700 pre out front 駁A100 ext pre in就可以? 部4700 Amp Assig 需唔需要再set 過? Assign mode照舊用返9.1ch? 定係改為11.1ch, "Floor" 改為 5ch & SB 然後"Pre out" 改為 Front?
2. 如果A100作為後級,4700多出嚟果一對前置後級加埋本身有多嘅一組前級,可唔可以bi-amp雙線分音推隻中置喇叭?
3. 另外想問部4700揀TV Audio作為輸入,想調整"Option" 或 "Setup"果時只係得4700個display有顯示但部電視就無畫面。要將輸入改為CBL/DVD/BR/AUX 果8個輸入部電視先出到部amp嘅畫面。想問咁樣係正常定係我部電視或部amp有d咩嘢set 錯?

謝謝!

讚助版主

homan272 發表於 2023-1-2 11:55
謝謝版主建議!已入手PMA A100,等緊配套線材到位就可以開工接駁。

想請教一下:

當用 RCA 線連接 AVC-X4700H 的 Front Pre-out 到 PMA-A110 的 EXT. PRE IN 接口後,只須在 PMA-A110 的輸入選擇用 EXT. PRE IN 便能 用 AV bypass 功能。
AVC-X4700H 可選用 11.1 的 Amp Asssign 選項,雖然你用 5.1.4 ,但你可選 Floor  是 5Ch + SB ,用 Audysssey set 完一次後,因本身沒有 SB 聲音反饋,所以依然用 5.1.4 但可以選 Pre-out -> Front 。多出來的內置 Front power amp 是不能用在 Bi-amp Center 上。
另外建議 將 PMA-A110 的 Auto Standby 功能關掉,聲音會較好。
AVC-X4700H 的螢幕菜單只能在 HDMI Monitor 1 視頻輸出才有,你用 ARC 看電視 App 的視頻,畫面已被 App 佔據,當然不能看見螢幕菜單。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2023-1-3 10:31

當用 RCA 線連接 AVC-X4700H 的 Front Pre-out 到 PMA-A110 的 EXT. PRE IN 接口後,只須 ...

謝謝版主的回覆及建議!

AVC-X4700H 可選用 11.1 的 Amp Asssign 選項,雖然你用 5.1.4 ,但你可選 Floor  是 5Ch + SB ,用 Audysssey set 完一次後,因本身沒有 SB 聲音反饋,所以依然用 5.1.4 但可以選 Pre-out -> Front 。
想了解一下揀以上11.1的Amp Assign 重做Audysssey後選 Pre out -> Front 對比什麼都唔攪用返之前9.1的setting會有什麼分別嗎?

AVC-X4700H 的螢幕菜單只能在 HDMI Monitor 1 視頻輸出才有,你用 ARC 看電視 App 的視頻,畫面已被 App 佔據,當然不能看見螢幕菜單。
即係我要有另一個Mon插4700 "Monitor 2" 輸出先可以在"TV audio" in 嘅時候從另一個Mon睇到螢幕菜單?

另外再想請問A110 份USB輸入是否做得比 Coaxial 輸入好? 想了解一下用iPad -> USB -> A110聽Apple Lossless 對比另外買一台播放器 -> Coaxial -> A110 會唔會好聲D? 我唔知有無理解錯iPad/iPhone 直插 USB 先出到192khz其他播放器Coaxial入A110播Apple lossless最高只係出到96khz?

謝謝!