設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] KEF R Series 全體全景聲沉醉式體驗夜 (會後討論)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今晚同大家玩足個半鐘, 10大試機碟都一一囉哂出來同大家實測呢套加入META技術的 Kef R Series新喇叭, 仲用返我地STUDIO做測試的 5.2.4, 反射天空CHANNEL喇叭, 用埋ANTHEM AVM90前後級去推足9隻喇叭, 應付 KMG 呢個咁大既場小瑟覺得真係收貨有餘, 唔知大家聽完成場, 又點睇今次活動呢?? 不妨由你地既位置講起, 再分享一下今晚你又有咩得著好嗎???

謝謝大家6:30唔食飯就來到呀~

WhatsApp Image 2023-03-24 at 20.52.52.jpeg

WhatsApp Image 2023-03-24 at 20.52.53.jpeg

WhatsApp Image 2023-03-24 at 20.52.52 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-03-24 at 20.52.51 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-03-24 at 20.52.51.jpeg

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
garfunkel910 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Manko + 10 + 10
wayne0503 + 10 + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

大王!客氣說話唔多講,上一次 KEF Reference 系列我都有列席,但真心今晚啲聲真係好正好正,比上次仲好,我相信你今日由中午十二点已經响現場做設定嘅心血完全冇白費,多謝你哋整個團院為我哋嘅付出……感謝!
剛到家,晏小小再作聽後感報告……

評分

參與人數 2威望 +180 金錢 +180 收起 理由
pac + 80 + 80
小瑟 + 100 + 100 感謝你!

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

多謝晒 俾咁機會來 試聽
個R6 能量好勁 我自己坐最後排中間都啱啱好頂得往 坐我前面2位師兄 頂到咁耐 果然勁

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

GodhitLai@FB 發表於 2023-3-24 23:26
多謝晒 俾咁機會來 試聽
個R6 能量好勁 我自己坐最後排中間都啱啱好頂得往 坐我前面2位師兄 頂到咁耐 果然 ...

下,真係架,我驚你地覺得太細聲炸,我比今日試時加大左0.5等個量勁D呀!估唔到R系可以咁捱得。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

asu2007 發表於 2023-3-24 23:20
大王!客氣說話唔多講,上一次 KEF Reference 系列我都有列席,但真心今晚啲聲真係好正好正,比上次仲好, ...

用ANTHEM 前後級推應該唔會差啦

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

作為上次有去ANTHEM 前後級demo嘅版友,今次就真係show 到ANTHEM 前後級嘅威力啦,上次個show完全唔毒,今次就真係毒到爆炸,真係一洗我對kef 嘅印象,果然kef 係要R系列起跳,一個字正

評分

小瑟 + 100 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

多謝大王俾機會我參加今次個R6試聽會,今次係我參加過嘅試聽會能量最大嘅一次,雖然坐得好側邊,無中間皇帝位嘅感受,但都感受到各項配置嘅威力。質感好實淨,surround 包圍感亦好真實。性價比高嘅組合。

評分

小瑟 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

星級玩家

三星玩樂勲章

小弟有幸第一次參與活動,謝謝大王
剛好我正是R11(不是Mate)的用家,而亦有幸地坐在最近R11的位置(前排最左)當時真的有種在家中,很熟悉的感覺,而不同的當然是音色分別,因會場的架撐肯定比我優勝吧!
我不講R系列如何強勁了,我直接說R11Mate的分別吧,更強分析力及音場是給我最大的感覺,記得有一段大棚嘢,左邊的R11首先是純粹播放小提琴背景,後來加入打鬥場面聲音,當兩種聲音混合一起出來時,我知道是同一個喇叭,但感覺不似,而是似兩隻獨立發出似的,完全沒有雜亂無章,很清晰👍🏻,而我位置亦很近,但也不覺得聽得很辛苦及刺耳,可見分析力如何強勁及音場之闊,這應該歸功於Mate及Anthem的配合吧
另外最令我喜出望外的就是R6,力水十分足夠,聽Gaga那段十分悅耳,如果冇聽錯,那段Gaga的歌聲只有這個前置負責,但撐起全場有餘,利害👍🏻
最後,多謝你們的小禮物,希望下次再有幸出席

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

由於我也是用 anthem用家 , 及到pac 師兄聽過KEF Reference, 所以我都基本是知道聲抵, 另外我都用 2 隻kef atmos enable ( R50 ) 在前置, 另外 surround 上用另一隻品牌, 今次反射同我屋企差不多, R 6 meta 中置真係有suprise. 人 聲清清楚楚, 量大, 我upgrade 都 consider.

Thanks for KEF staffs and Post76

評分

小瑟 + 100 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

近年都參與咗好幾次由 Post76 大王團隊攪嘅影音分享會,每次都好有水準,唔難睇得出佢哋响過程中悉心嘅安排同準備……讚!
入正題……我尋晚非常幸運,被抽中可參與呢個 KEF R Meta 系列分享會,仲有幸坐正皇帝位,再加上自己屋企都係用緊 R3 R2c,所以都非常期待聽吓佢哋嘅表現!
今次現場 setting 係 5.2.4(R8 Meta 反射喇叭),大王先用 Atmos 試音碟俾我哋感受反射喇叭嘅威力,真心講……“得喎”
雖然唔可以講得定位好精準,但天花音效真係好明顯,如大家有留意試音室嘅天花並不是石屎牆,而係用木條作裝修,所以反射效果理應會大打折扣,但事實又唔係咁,我處身皇帝位又真係聽得好清晰嘅物件移動音效,如果屋企唔可以裝天花喇叭,我非常推介用呢款天花喇叭暫作緩衝方案……
跟住再講吓 R6 Meta 嘅表現,因為我本身都用緊 R2c 中置喇叭,再用上 ATI 後級,所以都好清楚佢嘅表現,將 R6 Meta 與R2c 作 AB 比較,我感覺 R6 Meta 能量感強咗好多,低音亦多咗,令到人聲雄厚有力,相信睇電影時會更加投入……
整體嚟講,當晚嘅影音分享會,算得上係我近年參加 Post 76 event 最好嘅一次……
最後我想同大王講聲,唔單止你一個人俾 KEF 最新 “R ” 系列毒到,聽完呢個分享會,我都俾佢毒到應一應,因為價錢真係算得上較親民,我都積極考慮升級 R7 Meta R6 Meta……
到最後再次感謝 Post 76 團隊當晚為我哋呢 15 位幸運兒帶上一個咁高質嘅喇叭分享會……

評分

參與人數 3威望 +590 金錢 +590 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Manko + 10 + 10
pac + 80 + 80

查看全部評分