設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[吹水] 我地討論區如果要上手機app, 可能需要由頭做一個新的...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

NOVOICE 發表於 2024-3-8 15:37
謹請審慎考慮下列哪一個「未來發展大計」最具成本效益 -

1. 由頭做一個新的手機 Post76 App,但係或許需要 ...

好多謝師兄的意見, 亦都好開心提出左好多另我地更有成本效益的建議. 網店其實之前開過, 不過人手真係一個好大的問題, 而且我地一邊做media, 一邊做網店, 感覺始終有點怪, 所以我地最終都係放棄左網店的一環!!

今次主要都係希望可以讓forum可以更加方便使用, 其實我地都會照有網頁版, 因為我日頭多數都係電腦上76, 係收工之後屋企就反而手機多. 見依家手機功能有d都叫用到, 不過有d功能都真係好難用. 所以想做一個新forum, 既有網頁版, 亦都可以有app版, 就好似依家連登咁~ 相信大家係facebook或ig睇完野想share過來都會易好多, 咁大家就可以有更多不同的討論呢~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
NOVOICE + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

(1) 如果轉晒只用APP, 嗰2X%的會員會否肯轉晒用APP?
(2) 如果轉晒只用APP, 會唔會令嗰2X%的會員都流失埋???

銀級玩家

唔需要,dcard呢類介面冇興趣睇,仲差過連登式介面

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

用慣左右機版介面其實都好習慣,轉App係好事泥

鑽石玩家

裝App咪擺啲嘢係部手機或平板電腦上,本人就concern data security,個人見解上forum都係吹吹水,交流各方面意見及睇生產品相關資料就係咁簡單!如果要裝App先得,咁就⋯⋯
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用手機上76都係睇web版, 出App好睇個Ul好唔好用,會唔會要重頭適應.
SONY 55X9000F
CA 751R
OPPO 105D
KEF XQ20, XQ50C
MK M4T
JL Audio E112
隆宇 202-8

黃金玩家

慣用電腦大大畫面睇得清楚,老花用手機真係好唔習慣
我返工用電腦間中睇下老闆都唔知,佢又痴痴吔見人睇手機就當玩或偷懶唔理乜事就炒。

黑鑽玩家

睇嚟大王都係少做少錯, 唔做唔錯, 繼續做好個網頁版好D。倒不如幫大家印張會員卡, 走去同D零售店爭取下76會員優惠或者獨家贈品好過啦~

至於團購就唔好搞了, 你唔夠出面平, 會員未必有興趣; 你要平過出面, 就一定要跑夠數。倒不如每次有人氣影音產品推出時(不論喇叭/耳機/擴音機等等), 去問下代理有冇十件八件可以做個靚價益下呢度D會員。因為個靚價係代理提供, 而且數量唔多同埋係會員限定, 至少對零售點冇乜影響, 咁就唔怕得罪別人啦

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

可能我講得唔清楚令大家誤會,其實新版嘅forum系統都一樣會有網頁介面,不過就唔係而家大家用緊呢個。而係一個全新嘅介面。面介面就會簡潔咗。之後就會再有一個手機app去方便大家係電腦睇或手機睇都一樣同步討論。

而且有啲功能係方便大家喺其他網頁分享內容過嚟方便討論,又或者影相同大家分享自己嘅玩具都會穩定咗好多咁!

因為而家現有嘅網頁版討論區實在冇人支援,所以喺現有系統加上個剛才講嘅功能基本上係不可能,所以就只可以重新做過一個forum版!

5萬

總版管

smallpotatoes 發表於 2024-3-8 20:45
(1) 如果轉晒只用APP, 嗰2X%的會員會否肯轉晒用APP?
(2) 如果轉晒只用APP, 會唔會令嗰2X%的會員都流失埋?? ...

仲有web網頁版架喎~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.