設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] Magnetar UDP900 深度討論

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好,由於已用6年多的 Zidoo 將近退休,最近身痕走去入咗部『近期熱話』的 Magnetar UDP900{不是 PLUS 版},爬文睇咗唔少的用家報告同評測,所以心裡大概有個底,知道自已買緊乜,又大約會有點樣的結果。

好了,開場白完結,入正題!

本人所用器材如下:

TV - LG OLED C2
AV amp - Denon x8500
Int amp - 大菠蘿
Music Streamer - Lumin T2
Media player - Zidoo x20

影音接駁: Zidoo hdmi ---> X8500 7.1.4 ---> 大菠蘿{推前置}---> TV
Hifi 接駁:Lumin {XLR}---> 大菠蘿 ---> 喇叭

現在接駁:UDP9000 --->HDMI --->X8500 7.1.4 ---> 大菠蘿{推前置}---> TV / UDP9000{XLR}---> 大菠蘿 ---> 喇叭

先講報告:

無論睇碟/睇file,尼部機都完勝老舊的 zidoo,當然,用比較新的機器同幾年前的產品去比實在略欠公允,但最起碼是看得出/感受得到的升級。

至於聽歌,老婆話聽得出的分別,比起 T2,聽落更有層次感。

現有感想希望大家討論一下:

1) 由於 udp9000同時接 hdmi和xlr,如果唔熄電視/denon,就咁樣播cd,其他喇叭都會有聲,原因應該係udp同時由hdmi和xlr輸出所致吧。

2) 播相同的訊源,不知何解尼部udp所需的『聲量』{即係volume},都要開大大概10度,意思係,播同一首歌{無論cd比cd / file比file},大菠蘿都要開大約10度聲量,何解?

3) 經反複測試{已更新firmware},尼部係播唔到 iso 的 bd 的。{買機前已知道的,只係都抱著個幻想去試試}

4) 雖然未用過其他的 cdp,所以真係唔知係咪用啲平價的 cdp 已經可以比 T2 聽得有層次?

5) 相比用了幾年的 zidoo,誠如其他師兄所講,如果以睇file為主的用家,這部真的不如 zidoo 方便好用,如果可以同最新的 zidoo 機器比較,咁就好了!

由於只玩咗一個晚上,希望仲會有新的想法同問題繼續『求教』同分享!

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
MDLP + 80 + 80
wayne0503 + 10 + 10 恭喜Ching!
Manko + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

點會播唔到ISO 我播3D ISO 可以播到

黃金玩家

老五 發表於 2024-4-28 11:12

可能我表達錯咗,唔好意思!

我係指有啲檔案以『BDMV』folder 裝住的,咁一般{我指以前 zidoo}指落去,佢會load一陣,然後問係咪開啟『藍光播放』之類的,點落去就直入 bd 選項就睇得,但 udp9000就點解點佢都無反應,求教!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

老五 發表於 2024-4-28 11:12

版主提到佢買係Magnetar UDP900{不是 PLUS 版}

鉑金玩家

rbaggio74 發表於 2024-4-28 11:31

我係指有啲檔案以『BDMV』folder 裝住的,咁一般{我指以前 zidoo}指落去 ...

因為不是 PLUS 版

白鑽玩家

咁我搞錯左以為都係增強版

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

請問下師兄係咪用upd900 播file 都比T2 好聲?

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

rbaggio74 發表於 2024-4-28 11:31

我係指有啲檔案以『BDMV』folder 裝住的,咁一般{我指以前 zidoo}指落去 ...

所以點解你唔俾多少少買PLUS版呢,俾得起兩萬五就唔爭在俾多700啦

黃金玩家

Yoshiki2008 發表於 2024-4-28 11:59
請問下師兄係咪用upd900 播file 都比T2 好聲?

尼個就係我未試的原因,正如我上面有提及,由於upd有接駁denon,而udp要選曲就要開著tv,咁樣denon又會著咗,咁樣播歌會只其他喇叭都出聲的,唉,唔知點好

黃金玩家

:o) 發表於 2024-4-28 12:24
所以點解你唔俾多少少買PLUS版呢,俾得起兩萬五就唔爭在俾多700啦

因為我唔係住在香港,而尼邊又無 plus 版買

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 too bad

查看全部評分