設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [定の影評] 讓漫迷淚奔的改編電影 - 《進撃的巨人》

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

由於七月尾去了東京旅行,所以特別對 《進撃的巨人》留意,日本的宣傳,可以話係鋪天蓋地,加上我本身就係一個漫迷,想第一日衝去睇的感覺就更加大了!

今次香港發行,可以話係做得唔錯,好少日本電影可以係香港同日本上映的同一日上優先場,一般都係遲一個月已經叫早的了,可能同今次《進撃的巨人》主打海外有關吧,不過好可惜,發行捉到鹿唔識脫角,我唔肯定係咪港版Cut左,但從電影最重頭的打鬥戲經常無故唔見左d畫面,我絕對相信Cut得都幾嚴重!如果係為吸引18歲以下少年入場,我唔明點解唔學寄生獸咁,分IIB同III級兩個版本上映!

電影係改篇自同名漫畫應該唔駛太多介紹吧,我相信如果有睇開漫畫或動畫的話,應該最想知的,就係改動有幾大,簡單d講,我會建議大家當係兩套完全唔同的作品來看待會比較好,不過我相信除非你無睇過原著,否則都幾難代入新的設定入面!

以下Quote了的都是劇透,如果唔想被劇透,請直接跳去尾,睇總結

老實講,電影改到不倫不類,世界觀改左,由疑似中世紀變成失去科技的未來世界,攪到成件事更無說服力,試想想曾經有飛彈的世界,點可能會比巨人統治到

你唔睇原著,都應該知道日本漫畫最鐘意講友情,團結,亦係原著漫畫最吸引人的其中之一,電影入面,無晒,友情、團結,咩都無,變成真實的戰爭世界,入軍隊就係為溫飽,但求有餐飯食

人物性格,完全唔跟,女角原本對主角係一條心呢個設定,漫畫都無刻意交待呢條係愛情線,但來到電影版,變成四角戀,一開始就講明佢地係戀人的身份,女角由保護男主的女強人,變成弱小的女孩子,三個主角由青梅竹馬,變成一對戀人加一個閒人,天呀,你叫人如何接受,疑似最強的兵長的角色,由型男,改成變態,仲要無端端加插同女角的相擁食蘋果噁心片段,再加上不必要的鹽花,我以為睇緊Cult片

不合理的情節其實一般都會因為係睇緊戲而被接受,但連戲入面自己講的設定,都可以係兩分鐘內無視掉,就完全不能接受,呢頭講完唔好出聲,唔好開燈,果頭就一路大叫,一路四圍用燈照

說到這裡,係咪開始覺得唔對路呢?睇得巨人,你係咪預左會好血腥,好暴力,媽媽被殺那情景,有夠經典了吧,我可以同你講,無晒,係有血腥,係有暴力,但唔係你意料之內的少,係少得可惡的少,如果你有睇寄生獸,我可以話,同寄生獸比,呢套只係BB級,睇寄生獸時雖然都仍未滿足到我,但都會聽到場內不少女士尖叫,但呢套,就連睇動畫都頂唔到的定太,都話OK啦,未至於接受唔到,你就知,有幾咁唔血腥,咁究竟係被香港Cut左,定原本就係咁,相信只有真正13號上映時,片商有幸聽到大家的怨氣,重新決定變返III級版上畫,加上有人送飛比我,而我又剛好有時間去睇,否則我應該呢世都唔會知,因為比多次錢去睇的話,Sorry, No Way!

咁成套戲,又係咪咁唔可取?咁又未必,雖然我一路睇,一路小,但真係無悶場,拍攝手法係唔差的,大部份主要角色都做得唔錯,先唔好講人設被改動難以接受,米卡沙,漢吉,呢兩位女角都真係幾入型入格,而其它主要配角,都令人印象深刻,不過阿爾敏呢個原著的第二男主角變成路人甲,真係好失望!

電影特效方面,機動裝置的飛來飛去,算做得唔錯,不過角度太少加上出現次數不高,唔夠痛快,期待下集會有更多戰鬥場面,而巨人的描寫,就同一般的特攝片差不多,可能由真人扮的關系,全部都好日本人樣,而艾倫巨人出場後的戰鬥畫面,開始變得精細,明顯重本製作,不過都係果句,香港版應該Cut左唔少,真係大打折扣,整體來講,只要唔好同美國電影比,其實都唔錯的!

總結: 如果好似我咁,睇過漫畫,或真係好迷《進撃的巨人》漫畫,入場前最好先打定個底,日本有唔少人比低分劣評,絕對係有原因的,但如果你好似定太咁,只係去過環球影城影下巨人,只係睇過下《進撃的巨人》原著的簡介,對原著認識接近零的話,呢套片其實唔太差,無悶場,都值得一睇的!不過老實講,如果你係巨人迷,如何劣評都會好似我咁入場睇的了,老實講,下集我都會入場追埋來睇,問題只係一出即睇,定等星期日去睇早場時先去睇的分別而己!

P.S.: 感謝著名博客劍心搞的觀影團

評分

參與人數 8威望 +200 金錢 +200 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告
lit2ken + 10 + 10 精彩報告
jason1969 + 50 + 50 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
SonSon + 50 + 50
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 10 + 10
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我同定太一樣無認真睇過動漫畫,電影照搬係咪一件好事,其實幾難下定論!
(Post76 Android 手機版送出)
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

alleelarry 發表於 2015-8-3 16:51
我同定太一樣無認真睇過動漫畫,電影照搬係咪一件好事,其實幾難下定論!
(Post76 Android 手機版送出) ...

無情意結的情況去睇,可以比70-80分呢套戲,預計海外票房應該會唔錯,相反日本同東南亞要有高票房,我唔太睇好!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

阿定 發表於 2015-8-3 17:14
無情意結的情況去睇,可以比70-80分呢套戲,預計海外票房應該會唔錯,相反日本同東南亞要有高票房,我唔 ...

電影看來十分看重外國市場,或許如此就得把故事設定反過來才贏得票房吧!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

作為巨人迷其實都幾中意呢套戲,透過電腦特效所呈現出黎既巨人其實相當之有震撼力。所以我覺得〈巨人〉呢套戲其中一個吸引之處就係欣賞佢既電腦特效為帶黎既視覺衝擊

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

冇睇過原著漫畫, 有睇過動畫, 初初係被動畫的高質素所吸引, 但個故仔同人物太[刻意地]重口味, 唔係自己杯茶, 好似二十集前後就冇跟了.
電影版的世界觀, 好幾個月前, 從個張揸RPG的海報中已經估到, 末世好拍好多, 背景道具都唔駛太考究, 雖然話原著的世界觀係類似工業革命前後的, 但都會要好多心機去還原.
將一個咁大的作品縮到兩個鐘本來就唔係易事, 記得最近睇的兩套日本漫畫改編電影, 一套係今年的雷朋三世, 另一套再耐少少, 七金剛.
老實講, 兩套都好差...世界觀還好, 但主角變了第個人咁...尤其係七金剛...唉

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

vinsckan 發表於 2015-8-4 09:40
作為巨人迷其實都幾中意呢套戲,透過電腦特效所呈現出黎既巨人其實相當之有震撼力。所以我覺得〈巨人〉呢套 ...

日本人也未必接受到,版友的包容度真的不是大家所能理解得到!

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2015-8-4 09:50
冇睇過原著漫畫, 有睇過動畫, 初初係被動畫的高質素所吸引, 但個故仔同人物太[刻意地]重口味, 唔係自己杯茶 ...

漫畫睇左半本,動畫睇左六、七集……,全因接受唔到D設定!

行動組版主

vinsckan 發表於 2015-8-4 09:40
作為巨人迷其實都幾中意呢套戲,透過電腦特效所呈現出黎既巨人其實相當之有震撼力。所以我覺得〈巨人〉呢套 ...

咁公平d講,巨人攻城果幕係唔錯的,震撼力十足,我亦係因為係日本睇過IMAX版的《巨人》片頭,而被深深吸引,所以買飛入場睇,不過香港只係得普通院,無IMAX,無4DX,如果大家只係去細院睇的話,以睇特效來講,真係有點可惜!

鑽石玩家

窮鬼

只睇過動畫
對套戲無乜信心,所以等一輪得閒先睇
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/