設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: wil-wil

[AV擴音機] 【會後討論】Yamaha CX-A5100 環繞前級解碼 體驗會

鉑金玩家

Thanks Post76 for this excellent show. With the detail calibration by Yamaha's expert - master Patrick. The DSP sound field has filled the room with joyous sound. The Lady Gaga scene is the best. Thanks to Post76 once again.

May I suggest to limit the attendance to 15 per show. With 1 hour maximum each. Have 3 shows in the afternoon. So that each attendance will have better listening exposure within the sound field - hence better effect. Many thanks.
kc

鉑金玩家

無聊小貓 發表於 2016-2-2 20:10
可否用YAMAHA 的上前置安裝方式,重播ATMOS呢?如果得就好,因為天花安裝實在太唔方便. ...

以我用3050為例,都係用front height rear height擺法,但前上方音場確實唔夠後方實淨明顯,無論我將front height 較大聲D,都係後上方D聲勁D,atmos 試機碟段amaze 有雀仔在頭頂飛過,我可以聽到由後左上到右上再又到前右飛去前左,但後方真的比較清楚,另外encounter 嗰段,機械人降落時由後左上到右上非常清䀿有勁,當飛船飛起時上方好明顯但前方唔及後方清楚,兩段我用straight 同 sci fi 比較,DSP 比較立體但兩段聽嘅野係一樣,因為DSP 係用 true HD 解碼,但效果同straight 差不多,只係多一份立體感,而rear height 係近我多D,唔知關唔關事,唯有今年搬新屋後才可裝天花喇叭,到時可能仲正

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Diazico 發表於 2016-2-3 16:12
以我用3050為例,都係用front height rear height擺法,但前上方音場確實唔夠後方實淨明顯,無論我將fron ...

師兄, 想請教吓你對 Front Persence Speaker 係咪裝係螢幕位置
睇 Atmos 嘅戲時人聲對白係咪聽到由  Front Persence Speaker 發出架呢 ?

鉑金玩家

akira11092 發表於 2016-2-3 17:45
師兄, 想請教吓你對 Front Persence Speaker 係咪裝係螢幕位置
睇 Atmos 嘅戲時人聲對白係咪聽到由  Fro ...

人聲對白聲一定由中置出,front rear height 只出效果,我對喇叭喺前置上面,同丫amaha建議一樣

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Diazico 發表於 2016-2-3 18:12
人聲對白聲一定由中置出,front rear height 只出效果,我對喇叭喺前置上面,同丫amaha建議一樣 ...

師兄多謝你咁快回覆先, 唔知有無試過開啟 virtual presence speaker 呢項 ....
有時間話可否告知呢項 on 或 off 會有咩分別呢 ?
Thanks again

鉑金玩家

akira11092 發表於 2016-2-3 18:30
師兄多謝你咁快回覆先, 唔知有無試過開啟 virtual presence speaker 呢項 ....
有時間話可否告知呢項 o ...

呢個virtual 係用喺如果只有ㄧ對高空喇叭上,我用緊5.1.4,所以冇用過,反而virtual back 就有用,但要用DSP模式時,同埋7.1輸出時才有用,部機會顯示出黎

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Diazico 發表於 2016-2-3 19:33
呢個virtual 係用喺如果只有ㄧ對高空喇叭上,我用緊5.1.4,所以冇用過,反而virtual back 就有用,但要用DSP ...

咁就啱喇師兄, 開咗呢個功能或對作有用
Yamaha 擴音機的音效模式 「Cinema DSP 」功能一直都被住家電影發燒友推崇,而剛推出的環繞前級 Yamaha CX-A5100 最驚喜的地方是能在 Dolby Atmos (或是 dts:X) 播放模式下使用 DSP 功能。究竟 Yamaha 亮點 DSP 功能如何玩盡浸淫式音效(Immersive Sound) 呢 ? 以下的【Yamaha CX-A5100 環繞前級解碼體驗會】活動將會為你揭曉答案。

報導全文: http://goo.gl/QYINAK

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

年尾太忙去唔到體驗會 upload 兩張相希望抽中
Sony A1
Yamaha CX-A5100
KRELL SHOWCASE 7
KEF R200C R700 Q800DS T301
REL S/3
HTPC
i7 7700 RX480
MPC-BE madVR LAV XySubFilter AnyDVDHD

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我都Share一下我個組合先。
我呢個係無批文無得搞天花既7.(1.5).2 System
中間咩係(1.5)?
就係*震股機*,震動梳化。

最近響日本入左一對 JBL Control X 去替代 mirage os3. 有新感受,轉頭再出開箱文。

平時去開影音展同毒氣室總會撩 Patrick兄講一兩句,今次希望可以抽到俾 Patrick兄執執個EQ同DSP啦。

我情況係 :
低音響用 Sci-Fi / Adventure 時唔夠實淨 punchy.  但我又好想有果個空間感.
所以有時都好雞肋 - 食之無肉棄之有味
試過用 EQ 加強返低音果幾段 Hz , 但都唔係好理想.
有一次試過 Patrick 兄 set 既機之後 , 自覺愧有寶刀但毫無武功, 如果學到 Patrick 兄一招半式就好啦.

Av Amp - RX-A3040
Power Amp - Emotiva XPA5
BDP - Oppo 103D
Front - Klipsch RF62ii
Center - Klipsch RC52ii
Surround - JBL Control X
Sur Back - Mirage OMD5
Sub - Velodyne Spl1000u
Atmos - Onkyo skh410

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203