設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lukalok

[高清播放器] 其實點解重有人買media player?

鑽石玩家

civicboy 發表於 2018-6-26 19:04
多謝師兄資訊!

想問下 如果日後玩 串流

可以用arc, 不過都是有limitation
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

黑鑽玩家

其實大家覺不覺俾樓主耍了,開了Post這麼多天,大家也回了足四板,但他一次回應也沒有,
等我下次都出個Post- " 聽Stream咁方便,點解重有人買CD"
or "平板睇劇咁方便,點解重有人買電視"

評分

參與人數 9威望 +130 金錢 +130 收起 理由
frankpoon + 10 + 10 俾個Like你啦
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同
matthew + 50 + 50 正到爆
mdo + 10 + 10 正到爆
阿風 + 10 + 10 絕對認同
HKUST + 10 + 10 絕對認同
Ken134547 + 10 + 10 絕對認同
civicboy + 10 + 10 正到爆
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

kman888 發表於 2018-6-27 15:45
其實大家覺不覺俾樓主耍了,開了Post這麼多天,大家也回了足四板,但他一次回應也沒有,
等我下次都出個Pos ...

師兄 不如話打飛機咁方便 , 點解仲要娶老婆喎!?? ( 講笑 )

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 報告非常詳盡
bbbig + 10 + 10 俾個Like你啦
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

Happy89 發表於 2018-6-27 17:32
師兄 不如話打飛機咁方便 , 點解仲要娶老婆喎!?? ( 講笑 )

應該是點解去dup 骨  
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

白鑽玩家

Happy89 發表於 2018-6-27 17:32

不如話有4仔file唔洗娶老婆

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kman888 發表於 2018-6-27 15:45
等我下次都出個Pos ...

工作忙,有睇,對於瀨畫面嘅搭唔到咀啫!
以前係有用media player睇美劇,依家換咗電視直play file所以慳返,但又見人入media player所以八卦問吓!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

lukalok 發表於 2018-6-28 14:54
工作忙,有睇,對於瀨畫面嘅搭唔到咀啫!
以前係有用media player睇美劇,依家換咗電視直play file所以慳 ...

其實師兄你應該有高清眼 , 眼尾望一望都分到 2K / 4K 既畫質差別 ,

MDP 其實我諗大多數人都係用黎播 Bluray / ISO / mkv 之類吧.... 至少我自己係咁....

至於美劇... 我都有睇 Walking Dead / Game of Thrones 之類 ...

用apps 玩串流果D 其實用MDP 黎播... 都係贈品黎姐 ,

我自己就多數用NAS + iPad 黎睇美劇 。

開得 MDP 都係播D  20~80GB 既File 檔 ....

至於電視內置果D Apps .... 講真連播 Youtube 或者 加埋apk 落去都搞到部電視Lag Lag 地....

但求方便或者可以咁用 , 但想追求少少 "玩樂" 味道既 畫質" 心理"享受 , 始終屋企都要正正經經有部 Media Player ....
Display : Samsung QA55Q7FAM
AMP : Denon X6400
C: MK 750
LR : MK 750
SR: MK SUR55
WF: JL F110
Player : Sony X800
MDP : Egreat A11
Console : PS4 Pro , Switch
Screen : OS 80
PJ: BenQ W2700

黑鑽玩家

Sorry, 怪錯 C-hing.
TV 內置的播放App是方便,但畫質是真的差一點。
太座用七、八年前的Media Player (HDvision- N3, Sigma chipset)与TV (Sony 9300D,2016年款)內置apps比,
她還是選用Media Player,來播720p的 日劇 及 韓劇。

鑽石玩家

kman888 發表於 2018-6-28 18:07
Sorry, 怪錯 C-hing.
TV 內置的播放App是方便,但畫質是真的差一點。
太座用七、八年前的Media Player (HDv ...

hd我都是用sigma, wdtv,大6源就hd600a,不過好多都block 哂,4k 先用built in app, 又出到hdr,唔洗$真冇投訴。應該個app upscale 麻麻,另外若裝其他apps 就crash,所以仲keep 住兩部player.

最終我都會買部player,不過唔急,睇定d先

鑽石玩家

始終入咗交叉狗屎,佢聲畫真是贏曬,應該贏在粒勁cpu度