設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: stephen_brother

[顯示器] Panasonic P50vt30H 有得訂了

新仔玩家

回復  densng
唔該晒, 即是港版 ST30 有機會跟 GT30 一樣
咁我去睇睇先.. THANKS
chinchin 發表於 2011-7-29 11:28

From beginner point of view, I cannot find the difference between ST30 and VT30(2D mode), pana shop sales told me the difference are:
1. Additional 3D glasses x 2 (Total = 4)
2. THX 3D certify
3. Depth (around 1 cm difference)
4. Wifi(ST30 is wired LAN, u need to buy wifi receiver on your own)
5. Of course, Price!!!!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

問題在於香港版ST級別等同日版GT , 所以分別比較細 ..... 如果決定性分別 , 應該係一塊 DEEP BLACK FILITER II . 日版ST係沒有呢塊FILITER , 只有GT , VT先會有的 .
ST日版 : 沒有提及 ,估計係BLACK PANEL (200萬:1)
GT日版 : BLACK PANEL II (500萬:1) + DEEP BLACK FILITER II
VT日版 : FULL BLACK PANEL II (500萬:1) + DEEP BLACK FILITER II
=========================================
ST港版 : Infinite Black Pro (500萬:1) + Neo Plasma
VT港版 : Infinite Black Pro (500萬:1) + Neo Plasma + 2D/3D THX

From beginner point of view, I cannot find the difference between ST30 and VT30(2D mode), pana sho ...
densng 發表於 2011-7-29 16:56
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

里奧 Ching, in 2011, from panasonic catelogue(page 4-5), VT30 has only 50" and 65" now, while smal ...
densng 發表於 2011-7-29 10:22

Thx ur catalogue, vt30 vs ST30, almost the same but just THX 3D
in this stage, 3D is not my cup of tea,
I think ST30 is enough

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

對於ST30同VT30,我有不同看法,之前有傳VT30/ST30用新既DEEP BLACK FILITER II
,但大家睇下佢官網公佈既資料,已無提此事。而且,佞家VT30既價真係浮得好勁,官網定價33800(套裝),據上文師兄報料,$25XXX都有,我自己就有朋友單機$245XX。我自己係VT20用家,雖然買左VT20無耐後就出VT30,當時我都有D後悔,不過其實我有機會唔洗補$換VT30,之前無時間無在此報告,依家講下。

因為我部NEW VT20買左唔夠一星期就畫面就出現左一條長6-7吋既緣色光痕,(師傅話這曷panel failure,面板出現此情況是有可能的,而且要使用數十小時才會出現,機會是3%,只是我唔好彩,非產品質素問題)當時我打去CS嘈佢,主要話我對SO CALL MIJ既VT20無信心,仲有我話我買vt20前一天致電cs問佢vt30幾時出,佢都話8月初先出,有全心欺騙,氹人清舊貨之嫌,要求直接換VT30,當時佢要請示下,問題不大。我心諗,咁筍~~~~~突然又有D懷疑,結果信興師傅上黎CHECK機時一見佢開左部VT20,見到裏面真身,再同佢傾幾句我知點解。

VT20全機日本製,不單PANEL,連內部電路零件、電容等都是日本牌子,我記得分電子牛就係NEC,其旁邊既零件都是NEC。我用玩HI-FI既常識推論,要影響影、音質素,除左SOFTWARE,其實HARDWARE的影響都好重要,唔單只耐用問題,更是純度、控燥問題等等。因此,我個人估計,VT30與VT20既分別,可能不止產地,其內部零件可能也有分別。而且,點解有師兄覺得佢光左,亦未必係SOFTWARE既進步,可能只係用光較反光既玻璃面版,這取巧既UPGRADE技倆,早代SONY、SAMSUNG、LG都用過。結果我去百記A/B TEST過,vt20同vt30,我真係睇唔出,即使有些微差別,其實用機內set-up都校到。結果,我主動打番俾信興cs,話我都係換番vt20。

而且,大家可以睇下日本PANASONIC網,VT20、VT30並存,而且VT30出左後既2011年度HIVI大獎,舊款既VT20仲攞獎,不知為何?與朋友談起此問題,佢就覺得可能日本地震,影響左部分生產零件,VT30可能因此影響,進步有限,唔知真假???

因此,我以為有心買vt30既師兄,可以再等下,因價應該有得再跌,或者等下一代機。畢竟,不少想買既師兄都可能因前代vt20既好評與勢頭,然而,雖然都係panasonic出,但已經唔係mij,唔係個回事。總括一句,小弟並唔係話產地最重要,我亦認同科技係日新月異、推陳出新,不過對香港信興既vt30有d失望 (可能之前太大期望),今次既進步太少了,又焦pro2面版、又不是mij﹗

以上小弟愚見,只想把我的遭遇與大家分享及提供多一個意見給大家,絕非因vt20用家而對vt30有偏見(因小弟都有機會換vt30),不喜勿插。thx.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Netmans + 10 U are very careful 76 ching to choice th

查看全部評分

PANASONIC VT20H
PIONEER SC LX 75
PIONEER BP LX 55
CYRUS 8 XPDQ (WITH PSX)
CYRUS SMART POWER X 2 (MONO)
CYRUS 8CDSE
FRONT: PMC FACT 3
CENTRE: PMC DB1+
BACK: WHARFEDALE
SUB: VELODYNE SPL-1000 ULTRA
MAC

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓上嘅師兄分析得好仔細,我的確亦在選VT20同VT30兩者之間掙扎過,宜家聽前輩一言,我巳心中有數!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

樓上嘅師兄分析得好仔細,我的確亦在選VT20同VT30兩者之間掙扎過,宜家聽前輩一言,我巳心中有數! ...
Benlu 發表於 2011-7-29 23:59

VT20 or VT30   Please tell me, ching.

Japan VT website
http://panasonic.jp/viera/index.html

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

對於ST30同VT30,我有不同看法,之前有傳VT30/ST30用新既DEEP BLACK FILITER II
,但大家睇下佢官網公佈既 ...
buzz1229 發表於 2011-7-29 23:14

理得佢邊度做, 平靚正最重要, 用唔用到十年, 理得佢,有五年保養, 用得三四年都換機. 到時$15000 已有一部60" 3D 啦.

新仔玩家

回復 399# 里奧

清楚,明白了。

Thank you.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復426Netmans,俾我揀一定揀VT30,理由好簡單,科技始終系推陳出新,冇奶油有新嘢唔試要舊款嘎;可能有師兄會在意產地,但我想講嘅系既然信興有五年保養,咁新款同舊款有咩區別,尤其系視覺效果方面。小弟只是依心直說,不喜勿插!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

至於G30,香港信興,分分鐘好似G25/20咁,係VT30出左半年後,先推出MIJ既G30,再賺一筆﹗
PANASONIC VT20H
PIONEER SC LX 75
PIONEER BP LX 55
CYRUS 8 XPDQ (WITH PSX)
CYRUS SMART POWER X 2 (MONO)
CYRUS 8CDSE
FRONT: PMC FACT 3
CENTRE: PMC DB1+
BACK: WHARFEDALE
SUB: VELODYNE SPL-1000 ULTRA
MAC