設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: panerai

[喇叭組合] D4 上 D4 Signature

黃金玩家

Greathpto8 發表於 2024-5-7 11:10
Boulder 866直接推804就可以?

我當日聽覺得ok 呀,不過每個人標準、聽感、要求都唔同,我口講不如自己親身去試聽。
而且當時都係聚焦於更替試聽普通版805與簽名版805之間既分別,所以未有更深入咁去探究866既能耐。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問師兄可否pm價錢及店舖資料?
另現用老麥MA8950amp ,夠力推嗎?直上座地8O4D4會不夠力推

黃金玩家

echo123 發表於 2024-5-7 21:31
另現用老麥MA8950amp ,夠力推嗎?直上座地8O4D4會不夠力推 ...

我未用過老麥,所以比唔到確切答案你。
但純粹推斷黎講MA8950有200W ,與我喺試805D4 Signature 時所用既Boulder 866相約,理應足夠應付,但始終要自己耳聽為實。
至於用黎直上推804D4我冇概念,因為我未聽過,當時只係聽過佢推805D4 Signature 及 801D4 Signature

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

panerai 發表於 2024-5-8 08:38
我未用過老麥,所以比唔到確切答案你。
但純粹推斷黎講MA8950有200W ,與我喺試805D4 Signature 時所用既 ...

謝謝ching解答-

黃金玩家

升左上簽名版之後,本來打算靜一排先,
但用緊既SINE S60a PT 唔夠數碼插蘇位用,本來有諗過直上Gateway,但考慮到價錢、插位數量,又想試試新嘢,所以入手Lightspeed H2
其實SINE S60a PT 已經有好好表現,背景夠靜夠黑,只係數碼插蘇位唔夠我用,的而且確H2因為濾芯更多,所以表現更佳,真係沒有最黑最靜,只有更黑更靜。

進階玩家

panerai 發表於 2024-5-7 10:19
其實都有考慮過,但我地方狹小,喇叭與喇叭、喇叭與皇帝位之間僅僅6尺的等邊三角形,用坐地喇叭我擔心空 ...

我大細同你差唔多,以前用書架,有時有開大啲volume,先出到足夠既細節。最近換咗坐地,反而係細啲volume都有足夠既音壓同細節。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

echo123 發表於 2024-5-7 21:31
另現用老麥MA8950amp ,夠力推嗎?直上座地8O4D4會不夠力推 ...

我之前用過MA 9000推804D3無問題,我估MA8950推804D4應該都無問題。

黃金玩家

RW0398 發表於 2024-5-27 21:59
我大細同你差唔多,以前用書架,有時有開大啲volume,先出到足夠既細節。最近換咗坐地,反而係細啲volume ...

換805D4 Signature時,都有一刻猶豫是否直上804D4,但家居面積所限,用座地喇叭始終擔心較局促及空間不足以讓喇叭舒暢去發揮、呼吸。

我自己環境而言,夾以往SINE S60a PT 或現時 Lightspeed H2電處,加上電箱有拉獨立電關係,背景寧靜度都足夠於細音量下交待出豐富細節,不需太刻意調高音量。

當然聽爆棚嘢/鼓樂之類,我都會開大音量去感受佢既臨場震撼感覺,尤其現用A48推呢對書架,算得上收放自如,力水、味道、分析力都有足夠表現,可以玩得盡d對喇叭。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

panerai 發表於 2024-5-28 01:17
換805D4 Signature時,都有一刻猶豫是否直上804D4,但家居面積所限,用座地喇叭始終擔心較局促及空間不足 ...

呢個諗法有人認同,亦有人唔認同,當然喇叭大小對空間有一定要求,但其實調較得宜,用座地喇叭一定有更佳效果,除非喇叭要擺音響架或電視櫃上,書架落得腳架其實同座地佔既空間一樣

黃金玩家

Benip 發表於 2024-5-28 10:50
呢個諗法有人認同,亦有人唔認同,當然喇叭大小對空間有一定要求,但其實調較得宜,用座地喇叭一定有更佳 ...

師兄有你既道理👍🏼

對我黎講805D4s 與 804D4 「佔地面積」係一樣 (縱然805D4s 所佔「空間體積」較少,視覺上亦較輕盈),但並非問題所在,重點係我家居環境空間食唔落804D4合共8隻單元既音壓、音量,明顯唔能夠盡情咁比佢去發揮。

以同級數產品而言,坐地喇叭當然一定會比書架更加全面,呢樣無可置疑,我亦了解。不過每個人聆聽環境都唔同,所以都冇乜對錯/有否別人認同可言..…..

受制於家居環境下,我妥協、亦享受以近場聆聽環境去玩一對靚書架,爆到對書架有8,9成細座地既表現,我獲得滿足感、樂趣會更大🤗

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Yoshiki2008 + 30 + 30 非常認同呀。

查看全部評分