設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: amb86

[請教] Apple TV 4k 2021 vs Nividia Shield TV Pro 2021 vs Chromecast with google TV

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

anguslee2012 發表於 2021-11-22 08:38
可以, 呢幅係我將Shield TV PRO直插AMP (MARANTZ NR1710) , 再由AMP出MON的圖片

可能到系先鋒sclx88太舊所以唔得

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fat6 發表於 2021-11-22 13:27
可能到系先鋒sclx88太舊所以唔得

相信係Pioneer SC LX88太舊, 雖然支援Dolby TrueHD Dolby Atoms, 但2017年Netflix 先推出 串流Dolby Atoms (Dolby Digital Plus), 估計當時Dolby Atoms license 未包括 Dolby Digital Plus,串流Dolby Atoms (Dolby Digital Plus), HDMI 2.0 ARC 已經足夠. Apple TV 4K 支援Disney + Dolby Atoms 比較可靠!

https://intl.pioneer-audiovisual ... 8/specification.php
http://www.feversound1.com/netfl ... plus-atmos-bitrate/

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

睇apple tv顯示pmc系7.1輸入,佢自動會下降到5.1輸入, 應該係pm使只可以出5.1, 但我睇番最新704嘅說明書都係一樣 唔支援天空之聲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

P記704, 唔知我有冇理解錯誤啦!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

M記

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄, 關於APPLE TV, 你可以參巧吓版上呢篇文章先

https://post76.hk/thread-331590-1-1.html

Apple TV 4K 係PCM輸出 , 但擴音機Atmos 就一定點到燈, 天空聲道亦有聲的
如果你要DD+ 源碼入AMP的話, 你有機會可試吓SHIELD TV PRO, 佢就係DD+入的, 同NETFLIX一樣
不過唔建議你又買...不如留返D錢換部AMP好過

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

anguslee2012 發表於 2021-11-22 22:39
你可以參巧吓版上呢篇文章先

https://post76.hk/thread-331590-1-1.html

師兄,請問你系咩amp,先峰講明pcm not output from height speaker

白鑽玩家

fat6 發表於 2021-11-22 23:05
師兄,請問你系咩amp,先峰講明pcm not output from height speaker

哦,我唔係先鋒, 我係DENON同MARANTZ呢

不過我見師兄你搞咁耐, 想講可能真係如你所講, 佢出PCM你部AMP唔食呢

咁一係就換AMP, 一係就問人借另一部電視盒試吓好過 (例如SHIELD TV或者GOOGLE CHROMECAST TV)

又或者等佢個電視APP更新, 睇吓有冇得搞好過

其實佢個APP都好多問題, 外國討論區都講左好耐, 應該係由佢去更新先O岩...

白鑽玩家

anguslee2012 發表於 2021-11-18 01:31
Nvidia Shield TV Pro同Apple TV 4K 新版我都有

講明先,以下係我個人所知同個人意見, 非廣告文

Shield 行youtube有個問題喺4K hdr片
行到4K但無HDR得rec709無bt2020
Chromecast甚至我部topconpro43寸都有HDR

另apple tv 4K會自動按片源格數轉fps
但chromecast同Shield set咗60fps就fps

白鑽玩家

呀, 仲有APPLE TV唔容許將29.97的1080i 影片 Deinterlace 做59.94 FPS

由於呢個限制, INFUSE等等的播放程式冇辦法播到源碼插幀後的59.94 FPS日劇的效果

所有1080i的影片亦只能出番佢自己的原FPS (即係冇左果種流暢的感覺)

如果你有一D藍光REMUX過來的日劇, 或者港產演唱會等1080i的影片效果將會大打折扣