設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

GOTO 發表於 2015-11-23 06:37
睇到師兄的設備...

害我唔想玩WA22的感覺...

C兄既心情其實小弟都好理解,因為係小弟既玩嘢歷程中,有同C兄曾經有過一樣既心情。最近小弟都因為如果要上WA5,同時配唔到西電300B而有d灰灰地

見到C兄咁講,小弟又發下吽騷,不過呢個唔應該係影響玩Head-Fi既心情。一方面理解C兄,但小弟同C兄玩既心態應該不盡相同,小弟係有作為膽管收藏者嗜好出發之心,有時係膽粗粗咁入,有大名貴膽亦有無名平膽,入既膽亦未必一定係合小弟口味。嚴格來講,小弟係真"玩膽",追求絶對HiFi音效(小弟覺得係不存在,只係市場速銷宣傳策略)反而係其次

再講,其實小弟覺得無所謂特别叫"一等"膽,或者係因為"最貴","最少有"或者係"名牌"效應。小弟唔係講風涼話,事實又係當膽管"去到一定技術水平",就只有"最喜愛"沒有"最頂級"。小弟追求既"一體臨場"效果比小弟既體驗就好明確,唔係所謂"一等"膽就保證可以比出呢種效果

最近升級咗大電量電池補完之後,小弟係LCD-3上又發現新既"一體臨場"組合,不但中低频微動彈勁,層次分明,高频亦晶瑩通透,所需配合膽管又只不過係俄膽(要圆碟集版,其他版效果又不同),俄膽價錢係官方升级膽20分1,亦只係西電膽60分1

其實小弟既出發點係"收藏",C兄出發點可能係揾最合"口味",如果遲下搞得成聚會,C兄可以試下小弟呢套系统既唔同效果,睇下對唔對口味,然後先決定取向,再出手投資都未遲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

講開WA22,小弟繼續煲水,係WA22上小弟的確有能力可以做到一個"最貴"組合:

整流膽: Globe WE 274A x 1
功率膽: WE 421A x 2
訊號膽: TS 6SN7GT x 2

呢套WA22就係等於WA5(唔係WA5 LE)既身價! 再換上發燒級保險絲及以電池補完供電,配有Ref. 16既LCD-3,所有正嘢就咁炒埋一碟,睇怕效果都唔會差得去邊?!

呢個所謂"最貴"組合係咪自動imply"最佳","最好聲"? 要達到小弟追求既"一體臨場"效果,幾乎可以肯定係要靠撞彩! 小弟都要耳聽過先可以如實確定。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

ghhf 發表於 2015-11-22 20:17
PROJECT WA22 - 九折入貨(11月30日前)

今日發現原來Woo Audio (www.wooaudio.com) 巳經開始咗減價週, 由11 ...

422A?? 可否兼容421A?? 係的話俾條LINK 我望望都好WOR....

BTW, 有無乜EBAY賣膽好買家可以提供?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

moliu 發表於 2015-11-23 16:49
422A?? 可否兼容421A?? 係的話俾條LINK 我望望都好WOR....

BTW, 有無乜EBAY賣膽好買家可以提供?{:6_134 ...

根據官方兼容表,422A可直接上WA22同WA6 SE。係WA6 SE上,422A有一種獨特既HiFi場感。

Tube Compatible Chart
https://spreadsheets.google.com/ ... =en&output=html

ebay有幾個好似係大拆家,最主要都係睇評分同口碑,不過正嘢又合理價有時可遇不可求

專業玩家

ghhf 兄你好呀, 受到你影響我入左WA6-SE同埋HD800. 我而家用緊原廠跟機既膽, HD800就系原廠線.

我自己聽POP多, 人聲系清, 細緻, 但有時會覺得人聲會少少"沖" 唔算太討好 硬系覺得音樂感可以再強D

想問下我應唔應該系整流膽呢PART入手去換一下呢?

如果只系換一款整流膽,應該系換

Psvane WE274B 1:1 Replica

定系

EML 274B

呀?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

petkwan32 發表於 2015-11-23 17:58
ghhf 兄你好呀, 受到你影響我入左WA6-SE同埋HD800. 我而家用緊原廠跟機既膽, HD800就系原廠線.

我自己聽PO ...

嘩 …… 見到C兄你咁講, 小弟突然覺得多咗唔少壓力, 要認真應對先得

小弟其實係好主觀下既人, 所以唔敢直接答你"應該"選邊隻膽, 不過有以下提議比C兄參考. 玩得WA6 SE, 玩換膽係必然的, 換整流膽效果變化係可以非常明顯, 甚至係決定性的. C兄既然想玩換膽, 就唔一定限於玩現代膽, 或者只係Psvane WE274B同EML 274B之間. 小弟試過既俄膽係最高性價比者, 效果亦係獨樹一格, 平靚正首選. 舊膽如GEC, Tung Sol效果亦係非常突出經典效果. 小弟會覺得由呢方面入手玩會易上手, 又唔會一下入得太深, 當覺得換膽遊戲啱自己玩時, 先再跳入呢個深大無底火坑

如果C兄暫時真係只想係Psvane WE274B同EML 274B之間作一個決擇, 咁比些少時間小弟, 兩粒膽小弟都聽過, 雖然巳經心中有數, 都想再係HD800上回味下佢地既效果, 再提供個人聽感比C兄參考取捨

專業玩家

ghhf 兄,先多謝你解答小弟既問題先,,我都系打算系膽方面小ROLL一下, 換一隻又唔洗話天下無敵既,但系聽落舒服耐聽既膽,金金地換一次就算...

我聽開POP既歌仔多, 換隻膽音樂感強小小, 人聲修飾到, 音場又唔細既就OK了

專業玩家

petkwan32 發表於 2015-11-23 22:09
ghhf 兄,先多謝你解答小弟既問題先,,我都系打算系膽方面小ROLL一下, 換一隻又唔洗話天下無敵既,但系聽落舒 ...

[個人認為] 根據師兄要求, 比起274B, 我覺得GZ34/ 5AR4應該更適合你

ghhf這個post前一些頁數都有提及過

(我有心但無金的metal base... )

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

petkwan32 發表於 2015-11-23 22:09
ghhf 兄,先多謝你解答小弟既問題先,,我都系打算系膽方面小ROLL一下, 換一隻又唔洗話天下無敵既,但系聽落舒 ...

C兄既取向小弟而家了解多咗,其實C兄係想係能力筆直所及下,换一粒最合"口味"整流膽管

小弟先比些少意見,C兄之前題及二只膽P及E牌同原廠膽S牌,雖然型號都叫274,但係效果係好唔同的。P牌子係扮西電274既A貨(小弟覺得效果係有形無神),E及S風格同西電膽就完全係兩碼子事

另外以小弟口味(同好多玩膽C兄一樣),覺得古董膽會比現代膽優勝多一份純浄味道, 不過現代膽廠商同市場造勢打手,就會話現代膽比古董膽有過之而無不及

C兄喜歡音樂感同舒服耐聽效果。以小弟主觀聽感,會有如下分享供C兄參考。現代膽E牌子,GOTO師兄題及古董膽G牌金屬座版本,換上呢兩隻膽,馬上就感覺到音質效果有全面提升,中低頻層次分明,節奏感强勁而鬆容,而且效果非常舒服耐聽

E及G兩者分别係,前者E既充氣感會比較强,低頻突出,後者G就表現三頻勻稱,密度,微動態,場感全方位都要比E優性。小弟比G既評價係相當高,亦係暫時小弟覺得可以同西電274匹敵膽管,雖然佢地效果完全不相同. G係古董舊膽,入貨時要小心注意質量

參考:

GZ34試聽與品評
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 0&fromuid=87952

EML 274B - 現代新貴 豪貴氣派 睇得又打得
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 1&fromuid=87952

黑馬俄膽 - 性價比CP無容置疑
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 7&fromuid=87952

Psvane WE274B 1:1 Replica開箱及試聽品評
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 8&fromuid=87952

利益申報:
小弟無意吹虛個別產品, 試聽分享純粹係係個人特殊環境, 器材, 偏好趣向, 高低優劣, 仍小弟主觀及忠於自己有限耳感下, 對音質體驗既個人感受舒發, 並不涉及政治, 文化同任何經濟利益. 小弟言論只能作為參考, 一切應該以各位C兄自己耳聽為實!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Invoice Items

ITEM/DESCRIPTION                                                                                        QTY         UNIT PRICE  TOTAL PRICE
WA22 included stock tubes: Shuguang 274B x1, 6080 x2, 6SN7 x2 (Silver)          1         $1,795.00           $1,795.00
596 to 5U4G tube adapter                                                                                 1         $50.00           $50.00
5Z3 to 5U4G tube adapter                                                                                 1         $40.00           $40.00
Transaction Fee 3%                                                                                         1         $59.00           $59.00
Invoice Totals
Subtotal         $1,944.00
Discount         $0.00
Sales Tax         $0.00
Shipping & Handling         $114.00
Total         $2,058.00
Amount Paid         $2,058.00
Balance Due $         $0.00
ADDITIONAL NOTES

Ship via FedEx Economy. 5Z3 -> 5U4G adapter is the same as 274A -> 5U4G.
Thank you for your business!