設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-30 11:46
始終用的耳機不同, 我用的是低ohm日系機, WOO就比較難配合, 要用如elekit 等的細力機, 如果我用senn或beyer ...

C兄不如都考慮整番隻T1, HD800 ....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kkc 發表於 2015-10-30 14:56
haha 我墨水有限超懶po野,同埋音響嘅嘢真喺好個人好主觀。

不過見師兄咁有HEART玩同SHARE,趁你未訂WA2 ...

音響聽感的確係好主觀, 即使大家品味不盡相同, 純粹直接既分享係可以得到共鳴   

多謝C兄比料, C兄推介得既都應該有番咁上下, 小弟會留意, 有機會就加埋USAF596到"經典試聽大計"

WA5同300B就好似一棵大樹, WA22, WA6 SE, 膽管組合就係小森林, 小弟而家入小森林玩, 睇下遲d有無緣搵埋棵大樹   

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2015-10-30 21:23
C兄不如都考慮整番隻T1, HD800 ....

我家陣係留意緊se master1
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-30 22:30
我家陣係留意緊se master1

新嘢黎噃, 又一輪市場攻勢 .....

http://pioneer-headphones.com/english/se-master1/

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2015-10-31 12:26
新嘢黎噃, 又一輪市場攻勢 .....  

http://pioneer-headphones.com/english/se-master1/

我望完都覺得hd800設計得好d, 始終mmcx唔適合做耳機線接頭,但800聲底又唔多岩

可能真係收番隻T1 比較好,反正我不用換線

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-31 12:39
我望完都覺得hd800設計得好d, 始終mmcx唔適合做耳機線接頭,但800聲底又唔多岩

講開T1同HD800, 小弟都玩咗年幾, 小弟主觀聽感唔敢講邊隻有絕對優勢, 不過T1就易推動d, 亦容易d配合膽管

係小弟既Young DSD + WA6 SE系統上, 隻T1同HD800都應該係煲熟哂, T1既分析力高過HD800, 音場效果非常好, 不過就無HD800既無邊際空間感, 密度亦不及HD800, T1層次協調及音樂感就比HD800勝一籌. 個人感覺得T1性價比係小弟3隻耳機中最高者, 完全唔覺有換線必要, T1亦係小弟聽得最多時間既一隻耳機

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2015-10-31 13:05
講開T1同HD800, 小弟都玩咗年幾, 小弟主觀聽感唔敢講邊隻有絕對優勢, 不過T1就易推動d, 亦容易d配合膽管  ...

我家陣睇t1就心大心細諗,究竟限量好定原版好,我鍾意限量個銀殼同埋原裝已有平衡頭,但我又唔太like cardas clear 線喎, 天人交戰中

(原版係日本二手5萬yen, 心動到不行)

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都同意800的音場真係首屈一指般強大,但細節同情感的表達則t1好上不少,在小弟已有sa5000的情況下,t1著實比較吸引呢

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-10-31 13:13
我家陣睇t1就心大心細諗,究竟限量好定原版好,我鍾意限量個銀殼同埋原裝已有平衡頭,但我又唔太like car ...

對T1效果睇法同C兄一樣, 至於新版定舊版, 小弟唔敢講嘢啦, C兄要自行了斷

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

過壓均衡充電

發完一輪WA5夢, 小弟又玩番電池, 今次小弟試用PSU手動行過壓均衡充電, 效果非常明顯. 之前一粒新電電壓就算充完電一直比其他電池低0.03V, 小弟用BatteryMinder充滿之後再用PSU過壓充電行12個鐘, 果然提升番0.03V, 似乎每粒電池真係要行番一轉先可以喚醒佢地最大潛能

PSU設定係15.6V, 1.5A限流輸出, 去到電池就大約14.6V剛好係電池過壓均衡充電規格電壓. 有玩無線電C兄一定知道點解小弟咁設置, 其中有大約0.7V比二極管食咗, 再有大約0.2V電壓降係接線接頭. 今次試驗成功, 就定案以二極管分隔電池, PSU輸出分5組並聯, 為5粒新電每三個月做一次過壓均衡充電