設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

專業玩家

Budget-fi 發表於 2015-10-31 13:13
我家陣睇t1就心大心細諗,究竟限量好定原版好,我鍾意限量個銀殼同埋原裝已有平衡頭,但我又唔太like car ...

小弟建議T1 v2版

國外已出, 香港行貨可能就要再等下

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

GOTO 發表於 2015-11-1 01:16
小弟建議T1 v2版

國外已出, 香港行貨可能就要再等下

有機會小弟都想聽下T1 V2, 不過小弟聽慣煲熟既舊機, 可能會先入為主, 始終又係新機, 效果未穩定, 對新機又好難持平 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

魔鬼細節 非常接觸

話說小弟用咗80AH大電量電池, 又用閃閃令土豪金新接頭升級DC電源線, 音質效果有非常明顯提升. 呢個效果就引起小弟注意, 隨咗接觸點物料之外, 接觸點大小面積及清潔程度對音質效果又有幾大影響

雖然小弟之前有清潔DC電源接頭, 電池電極縲絲座及縲絲頭, 但唔夠徹底. 今次小弟除哂佢地, 用軟紙通縲絲座, 用微鹼水浸洗縲絲頭同介子, 務求除去所有油潰. 風乾之後, 再上番緊, 接線接頭要直接放係縲絲座上, 以最短距離最大面積接上電池縲絲座, 最後係兩個介子同上緊縲絲頭, 然後先係縲絲頭加上充電器接電夾. 其實小弟唔想上兩個介子, 想用縲絲頭直接緊接住接線接頭, 不過原裝縲絲頭長度剛剛好, 唔上介子就上唔緊, 有機會小弟會入d短些少縲絲頭, 飛起埋兩個介子, 以求接線接頭, 縲絲座及縲絲頭得到最直接緊密接觸

成個清理過程用咗2個鐘, 效果點呢? 咁緊係正到痺, 小弟先會再長篇大論出文啦! 事實係, 效果比之前淨係換閃閃令DC電源線接頭更明顯, 好似又有嘢升級咗咁! 今次唔使銀両, 只係需要時間同心機. 就算唔係訊號接線, 只係供電部份, 接觸點上既細節安排, 對音質都係有直接明顯影響, 起碼係小弟既電池補完系統上係咁. 照咁睇, 每3個月做一次接點清潔保持最優音質, 絕對係值得既

雖然又係一個整體性既效果提升, 特別係LCD-3上既品聽, 小弟從未聽過咁舒服, 勁彈得來又咁通透, 鬆容自若既中低音, 無嘢講啦! 故事未完架, 音質改進仲有更好戲在後頭

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

ghhf 發表於 2015-11-1 08:08
有機會小弟都想聽下T1 V2, 不過小弟聽慣煲熟既舊機, 可能會先入為主, 始終又係新機, 效果未穩定, 對新機 ...

在8月的AV SHOW上聽過,和舊T1 的走向不同,可能是還沒煲開,所以不能作準。
不過近年各大耳機的聲音逐漸向同一方向發展,反而沒有了過去不同廠方的自有特色,或許之後再沒有「AKG聲」「Beyer聲」「Senn聲」等。只會得番一種聲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

moliu 發表於 2015-11-2 10:53
在8月的AV SHOW上聽過,和舊T1 的走向不同,可能是還沒煲開,所以不能作準。
不過近年各大耳機的聲音逐漸 ...

咁可能又係重新"合久必分,分久必合"既故事劇情,大家都唔想有風險,全部出倒模聲,唔係好事。最後又係等市場厭倦,直到殺出個有創意産品,跟住又來新一輪跟風,不斷重複歴史。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我對2nd gen 條beyer 平衡線有興趣,買條番來剪冇煩惱(家陣條線成日打kick)
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果小弟未入T1舊版, T1 V2如果聲底唔走得太大路, 或者失去Beyer自己特色, 小弟應該好大機會入T1 V2. 不過最終要攞過上手, 聽過先可以下定論.

T1紀念版出時, 其實係某大店小弟有手感過, 主觀上覺得手感唔夾, 雖然未聽, 一摸完就巳經失去咗想聽同擁有既衝動

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟去信Woo,佢地回覆確定咗WA22係巳無內部配件升級啦。售價方面,所有國外定單,經信用卡或paypal付款,就要額外加上3%費用。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2015-11-4 11:09
小弟去信Woo,佢地回覆確定咗WA22係巳無內部配件升級啦。售價方面,所有國外定單,經信用卡或paypal付款, ...

配件升級的野, 過保自決無煩惱
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Budget-fi 發表於 2015-11-4 12:00
配件升級的野, 過保自決無煩惱

C兄所言甚是,等部WA22到手玩順之後,小弟就拆開部WA6 SE,搞下佢既五臓六腑